Cada vegada ens fem menys aquesta pregunta ja que l’opció de contractar un ERP amb el model de llicenciament conegut com “On Premise“, o sigui comprant les llicències i allotjant el programari en els nostres propis servidors és una opció per a casos molt concrets que per diferents raons no poden aprofitar les bondats del Cloud.
Aquest canvi de paradigma era previsible, però per als quals comencem a evangelitzar fa anys aquest canvi de mentalitat no ha estat un camí fàcil. Hi havia molts dubtes relacionats sobretot en quatre pilars que durant aquests anys hem anat desmuntant ja que la pròpia evolució de la tecnologia ha esborrat totes aquestes pors:
- Seguretat: Els responsables informàtics sempre han tingut molta por al Cloud ja que suposava una pèrdua de control sobre aspectes com la seguretat. La cessió d’aquesta responsabilitat al principi va ser vista com un gran desavantatge, però sobretot en el món de les PIMES, s’ha vist com un alleujament deixar de tenir aquest mal de cap, veient les fugides reiterades de seguretat en actes quotidians que desmuntaven elevades inversions. El propi fabricador de la solució, en aquest cas Microsoft, té una capacitat d’inversió en seguretat que seria impensable per a qualsevol PIME. Pel que a poc a poc aquest argument ha anat enfonsant-se fins a desaparèixer totalment en les converses amb els nostres possibles clients.
- Connectividad : Aquest sincerament continua sent la pedra en la sabata de l’opció Cloud. Ens trobem molts clients que molt al seu pesar ens diuen : “Ja m’agradaria contractar-ho en el Cloud però actualment no puc fer-ho d’una altra manera”. Però estem parlant de casos molt concrets on hi ha un problema de connectivitat, per exemple en algun polígon o zones allunyades dels centres urbans.
- Customització : Aquest punt ha estat el real canvi de xip que a base de molta pedagogia per part de Microsoft i part de les seves Partners ha canviat la cultura d’implantació de Navision en el seu moment i ara Business Central. Abans la filosofia era: “Que vols fer que jo t’ho programo” i ha passat a: “Adaptant-nos a la lògica del ERP millorarem els nostres processos”. El fet de no poder entrar en els budells del ERP per a fer el que voldríem era vist com un gran problema per a clients que encara es regien pels missatges antics que se sentien en les reunions on es parlava de Navision. Ara, per sort, el fet de no tenir nostre ERP personalitzat facilita la transició a noves versions o a un altre Partner que ens pugui interessar en aquest moment confiar nostre ERP per experiència del sector o feeling.
- Cost: El Cloud ha revolucionat la nostra manera de disposar els serveis. Hem passat de l’adquisició a la disposició. Ja no adquirim música, sinó la disposem en streaming. O no comprem Dvds, sinó disposem d’una subscripció a Netflix on podem veure tot un contingut que en molts casos veiem perquè la pròpia plataforma ens aconsella veure, ni l’hem buscat nosaltres. En el cas dels serveis empresarials ha passat igual. Ja no adquirim una gran solució per a tota la vida que canviarà el rumb del nostre èxit empresarial, sinó que les eines ofimàtiques, les plataformes col·laboratives i el ERP s’han convertit en una comodity que com més aviat millor comencem a usar, menor serà l’impacte formatiu de començar a treballar amb ell. Però no sols hi ha relacionats aquests costos, en aquesta imatge es mostra com un iceberg tots aquests costos ocults que no tenim en compte:
I si ara et diguessin que a més ho pots fer tu mateix? Com et quedes?