El passat 30 d’abril el Govern va presentar el Pla que guiarà l’execució de 72.000 milions d’euros dels fons europeus fins a 2023 i mobilitzarà en els pròxims tres anys el 50% dels recursos amb els quals compta Espanya gràcies a l’instrument Next Generation EU de què ja us havia parlat en en post “Ajudes a la digitalització de les pimes a través del Pla Europeu de Recuperació”. Aquest Pla ens detalla el full de ruta de crèdit per al període 2021-2026, i defineixen ja de manera clara els 4 eixos transversals o línies directrius del pla que són:
· Transició ecològica
· Transformació digital
· Igualtat de gènere
· Cohesió social i territorial
El Pla a més s’estructura entorn de deu polítiques tractores que incidiran directament en aquells sectors productius amb major capacitat de transformació del nostre teixit econòmic i social, en el qual es troba el suport a la digitalització d’empreses espanyoles.
El present Pla de Recuperació respon, per tant, als requisits i previsions de la normativa aplicable als instruments Next Generation EU, a les prioritats de política econòmica nacionals i comunitàries i als objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. El seu objectiu és incrementar el creixement potencial de l’economia espanyola, mitjançant un augment del capital natural, del capital humà, del capital institucional, científic i tecnològic que portin a una major productivitat i aconseguir així un creixement sostingut i ric en creació d’ocupació de qualitat que permeti abordar, a mitjà termini, la resolució dels desequilibris heretats. D’acord amb les fites aconseguides des de febrer de 2020 fins a l’aprovació del Pla, es preveu que, a més del pagament del prefinançament corresponent, es produeixi en la segona part de 2021 un primer pagament de les transferències del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. A partir de 2022, es preveu un calendari semestral de fites per a mobilitzar els corresponents pagaments de transferències (instalments) fins a completar els 70.000 milions d’euros en l’últim pagament corresponent a 2023. Davant aquest calendari, com podem o hem de preparar-nos?
· Haurem de tenir definit el nostre pla d’inversió (no despeses concurrents), atenent que parlem d’un pla pluriennal aquest pla ha de recollir les nostres necessitats presents i futures.
· Identificar projectes i el seu possible encaix amb el Pla Next Generation EU, com ara ERP, CRM…
· Avaluar l’impacte d’aquesta inversió quant a la millora dels indicadors (transformació digital, ocupació, mercat, economia, igualtat, capacitació…)
La situació derivada del COVID-19 ha accelerat el procés de digitalització a Espanya, posant en relleu les seves fortaleses i també les seves manques tant des del punt de vista econòmic, com a social i territorial. Això exigeix abordar urgentment la transició digital, garantint l’accessibilitat del conjunt de la societat, impulsant la digitalització de l’empresa -especialment pimes i startups -i la indústria, la I+D+i, i la capacitació digital dels empleats. A Olivia, portem un any preparant-nos per a donar resposta de manera immediata a aquesta clara necessitat dels nostres clients i usuaris, hem treballat intensament i ja estem llestos per a ajudar-vos en els vostres projectes a presentar a les licitacions i convocatòries que en breu es publiquessin a través d’Olivia Express. Aquest nou canal d’assessorament i implantació de solucions pensada per a un teixit productiu d’empreses pimes, suposa un repte ambiciós donada la capil·laritat a la qual el Pla es dirigeix, i que difícilment es pot abordar sense entendre que la capacitat de resposta i d’implantació de solucions per part d’empreses proveïdores i assessores ha de ser altament dinàmic. Ara sí, des d’Olivia Express junts avançarem.